OKSESTEK MED OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER

Storfe

bilde frå matprat.no
bilde frå matprat.no
Publisert: 20. august 2020 10:10
Kategori: Storfe

En mør og saftig oksestek tilberedt etter alle kunstens regler tar sin tid, men er virkelig verd å vente på. Med norske rotgrønnsaker bakt i ovnen er dette en klassiker som passer like godt til søndagsmiddagen som til livets store fester.

INGREDIENSER
6 PORSJONER
1,5 kg oksestek
1 ts salt
0,5 ts kvernet pepper
1 ss smør
1 ss olje
Ovnsbakte rotgrønnsaker:
400 g gulrot
400 g sellerirot
400 g kålrot
3 ss olivenolje
5 kvister frisk rosmarin
5 kvister frisk timian
4 båter hvitløk
1 ts salt
0,5 ts kvernet pepper
3 dl vann
Sjysaus:
ca. 4 dl kraft fra steken
1 ss smør
1 ss hvetemel
1 ss eplecidereddik

SLIK GJØR DU
1. La oksesteken ligge på kjøkkenbenken i minst en time for å tempereres. Gni den inn med salt og pepper.

2. Skrell gulrøtter, sellerirot og kålrot, og skjær dem i grove biter. Legg grønnsakene i en ildfast form sammen med olivenolje, rosmarin, timian og hvitløk. Krydre lett med salt og pepper.

3. Varm en stekepanne og ha i smør og olje. Når det slutter å bruse er det varmt nok til å legge i steken. Brun steken godt på alle sider og legg den over i en ildfast form.

4. Sett formen midt i ovnen på 125°C og stek oksesteken i 2-2 1⁄2 time, eller til den har en kjernetemperatur på 65 °C (medium). Løft steken ut av formen, pakk den i folie og la den hvile mens rotgrønnsakene stekes.

5. Øk temperaturen i ovnen til 230 °C. Hell av kraften som har dannet seg i langpannen og bruk den til sausen. Sett langpannen tilbake i ovnen og og stek rotgrønnsakene i ca. 20 minutter eller til de begynner å få fin, gyllen farge.

6. Smelt smør i en liten kjele og la det bli nøttebrunt. Rør inn hvetemel og la det frese et minutt. Spe med kraften fra langpannen. Kok opp sausen og smak til med eplecidereddik, salt og pepper. Skjær oksesteken i pene skiver og anrett på rotgrønnsakene. Server gjerne oksesteken med en god
potetmos , kokte poteter eller fløtegratinerte poteter .

Denne oppskrifta er henta frå matprat.no og ein kan finne den og andre med å følgje lenkja under.


Skrive av: matprat.no

Sjå meir: matprat.no

Lat att